Pécsi Tudományegyetem

Wlislocki Henrik Szakkollégium

 

 

Hírek

Oldalak

Felvételi felhívás - 2017. július

A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiuma

kétféle felvételi eljárást bonyolít le 2017 augusztusában.

Jelen Felhívás első része az általános tagfelvételre vonatkozik.

A második Felhívás a jelenlegi szakkollégiumi tagság,

illetve a most jelentkező tagok számára hirdet meg Ösztöndíj Programot.

Bármely PTE hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy jelentkezhet 

a szakkollégiumi tagságra,

 illetve ezen túl – a továbbiakban megjelölt kritériumok teljesülése mellett – az

Ösztöndíj Programra is. 

Felvételi felhívás

rovat: Egyéb

Látogatás a POSZT-on

A cikk szerzője: Pápai Boglárka.

rovat: Egyéb

Összetartás - élménybeszámoló

A cikk szerzője: Végh Zoltán.

rovat: Egyéb

Újabb nemzetközi konferencián szerepeltünk

A cikk szerzői: Serdült Sára, Trendl Fanni.

Serdült Sára a PTE BTK NTI Pszichológia Intézetének oktatója, a TESZ-WHSz projekt megvalósítója nemrég Rómában, Olaszországban járt egy nemzetközi konferencián. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják. „2017 május végén részt vettem a 15. béke pszichológiai szimpóziumon Rómában, melynek célja, olyan elméletek és gyakorlatok bemutatása és elterjesztése, melyek hozzájárulnak a gyermekek és családok mentális és fizikai jóllétéhez.

rovat: Egyéb

Sikeres a virtuális portfólió!

A cikk szerzője: Pálmai Dóra.

Több hónapos tapasztalat és kipróbálás után elmondhatjuk, hogy a "TESZ-WHSZ" Tevékeny közösség, Egyéni gondoskodás, Személyes tudomány a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumában című projekt keretében kialakított virtuális tér hatékonyan támogatja a hallgatók mindennapi munkáját a szakkollégium keretei között. A virtuális portfóliónak köszönhetően a szakkollégisták bárhonnan hozzáférnek dokumentumaikhoz az interneten keresztül, és a havi beszámolók töltésére is több lehetőségük van.

rovat: Egyéb

Önkénteskedés a Gandhi Gimnáziumban – ahogy én látom

A cikk szerzője: Horváth Rajmund Zsolt.

Horváth Rajmund Zsolt vagyok, másodéves gépészmérnök hallgató. A Gandhi Gimnáziumban önkénteskedem, mint matematika korrepetítor. 

Hogy hogyan jutottam el az önkénteskedésig és miért csinálom? Ha tovább olvasod ezt az írást, akkor megtudhatod.

rovat: Egyéb

ADNI JÓ, KAPNI JÓ! - adománygyűjtés a tiszabői általános iskolásoknak

A Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumának hallgatói adományokat gyűjtenek a tiszabői általános iskolás diákoknak. Tiszabőt az egyik legszegényebb településként tartják számon, ahova a szakkollégisták és más hozzájuk csatlakozók egy júniusi hétvégén utaznak. A Tiszabőn töltött időre sokféle programmal készülnek a szakkollégisták, hogy az összes gyerek arcára mosolyt varázsolhassanak és szebbé tegyék számukra ezt a pár napot.

rovat: Egyéb

Szeretni még!

A Müller Péter Sziámi és zenekara által megirdetett pályázat egyik fődíját nyerte a Szakkollégium!

rovat: Egyéb

Jó volna szeretni még, avagy egy péntek esti kirándulás története

A cikk szerzője: Kátai Dalma.

Idén tavasszal az egyik Összetartás alkalmával úgy döntöttünk, hogy benevezünk a Müller Péter Sziámi and Friends zenekar által meghirdetett „Jó volna szeretni még” című pályázatra. A feladat az volt, hogy készítsünk a pályázat nevével azonos dalból egy feldolgozást, ami megmutatja, hogy számunkra mit is jelent maga a dal és az érzés.  Végül úgy döntöttem, szeretnék én is csatlakozni, annak ellenére, hogy nem tudok énekelni és az évek alatt hangszeren is elfelejtetten játszani.

rovat: Egyéb

Origo – együtt szurkoltunk Pápai Jocinak

A cikk szerzője: Horváth Rajmund.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon szeretett hazánkat egy cigány származású tehetséges énekes képviselte, név szerint Pápai Joci. Díszes húszármentét viselt átszőtt fémszálakkal, ami igen figyelemfelkeltő volt. Azonban nem csak a ruha tette egyedülállóvá az énekest a versenyzők soraiban, hanem az előadásmódja is. Új színt vitt a dalfesztiválba. Amit Joci csinált a színpadon az már önmagában nyertessé tette őt, legalábbis a Wlislocki Henrik Szakkollégium tagjainak szemében biztosan.

rovat: Egyéb

Magadról nem akarsz beszélni?

A cikk szerzője: Kristály Christopher.

 Május 14-én, egy eddig még számomra ismeretlen műfajú színdarabot tekintettem meg szakkollégiumi társaimmal. A címe: „Magadról nem akarsz beszélni?”. Külön élmény volt, hogy a WHSz tagjai közül többen is szerepletek a darabban, bátran vállalva a színpadra kiállás nehézségeit. Ezzel egy újabb oldalukat ismertem meg, ami sokat jelent számomra.  A darabtörténete szerint, a társadalom által megkülönböztetett embereket ki lehet kölcsönözni élőkönyv formájában és el lehet beszélgethetni velük szabadon.

rovat: Egyéb

Újabb együtt töltött hétvége!

A cikk szerzője: Pápai Boglárka.

Május hónapban, a szakkollégium projekthétvégéje különleges keretek között valósult meg.  A Horizontok és Dialógusok III. Konferencia szerdai, csütörtöki és pénteki napján egyaránt nagyon értékes és érdekes előadásokat hallgathattak meg a konferencia résztvevői, köztük szakkollégiumunk hallgatói is.

rovat: Egyéb

„Tanulni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen” – tanulásmódszertani projekthétvége

A cikk szerzője: Pápai Boglárka.

Április legvégén került sor a Wlislocki Henrik Szakkollégium ösztöndíjas hallgatóinak tanulásmódszertani tréninggel egybekötött projekthétvégéjére. A hallgatók közül többen részt vettek már hasonló tréningen, ezért a két tréner különválasztotta a hallgatókat, így két párhuzamos csoportban zajlott a munka.

rovat: Egyéb

Gratulálunk hallgatóinknak!

A Wlislocki Henrik Szakkollégium diákjai sikeresen szerepltek a XXXIII.

rovat: Egyéb

Hódmezővásárhelyen jártunk

A cikk szerzői: Dobó Tibor - Trendl Fanni.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium együttműködési megállapodást kötött olyan köznevelési intézményekkel, melyekben Arany János Kollégium Program működik. 2017. április 20-án Híves-Varga Aranka szakmai vezető és Dobó Tibor szakkollégista tartott foglalkozást a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Cseresnyés Kollégiumában, melyen 25 diák vett részt. Többségében 10. és 11.

rovat: Egyéb

Ózd és Nyírbátor is várt bennünket

A cikk szerzői: Dobó Tibor - Trendl Fanni.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium együttműködési megállapodást kötött olyan köznevelési intézményekkel, melyekben Arany János Kollégium Program működik.  Ennek köszönhetően 2017. április 11-én Dobó Tibor szakkollégista, Schaffer János közösségi tér vezető és Trendl Fanni szakkollégium vezető tanár az Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumába látogatott el.

rovat: Egyéb

A régész és történelem szakosok is velünk játszottak

A cikk szerzői: Gaál Gabriella - Trendl Fanni.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium 2017. április 4-én ellátogatott a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történelem és Régészet képzéseinek szaknapjára. Ezen a napon bemutatásra került az „Éld az életem” című szituációs szerepjáték, illetve a Szakkollégium ösztöndíj programja.

rovat: Egyéb

Emlékeim a március tizenhetedikei összetartásról

A cikk szerzője: Kátai Dalma.

Aznap délután kivételesen időben elindultam a BTK felé, egy frissen beszerzett gyümölcslé kíséretében.  Akkor még nem sejtettem, hogy milyen jól tettem, hogy megvettem ezt az üdítőt, mert az összetartás folyamán még igencsak jól jött. De ne siessünk ennyire előre.

rovat: Egyéb

Márciusi első összetartás - együtt a csapat!

A cikk szerzője: Kismarci Henrietta.

Az  új szakkollégistákkal eltöltött első közös hétvége után, úgy érzem, többé már nem tudjuk az új jelzővel illetni jelenlétük.  A március 3-án megrendezett Összetartásra már újra egészként érkezett a közösségünk a további fontos momentumok tervezésére. Megoszthattuk társainkkal az elmúlt hetek történéseit, közben teáztunk, kávéztunk és zsíros kenyeret falatozunk.

rovat: Egyéb

Kitartó küzdelem

A cikk szerzője: Pápai Boglárka

2017 januárjában kapta a WHSz a felkérést, hogy a szakkollégistáink vegyenek részt a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat focikupáján, melyet február harmadik hétvégéjén szerveznek Debrecenben. Ezen esemény alkalmából a WHSz vezetése – a szakkollégisták kérésnek eleget téve - a közös hétvégét erre az alkalomra szervezte. 

rovat: Egyéb

Oldalak

You shall not pass!