Pécsi Tudományegyetem

Wlislocki Henrik Szakkollégium

 

 

Hírek

Oldalak

Szeptemberi összetartás

A cikk szerzője: Mester Anna.

Szakkollégiumunk egyik programja az Összetartás. Havonta kerül megrendezésre a kollégisták számára és ahogy a neve is sugallja, értünk van, hogy a bennalvós hétvégéken kívül is együtt lehessen a csapat. Általánosan megközelítve, ami miatt az összejövetel a nevét kaphatta: hogy közösen megbeszéljük az adott hónap történéseit a szakkollégiummal kapcsolatban, valamint lehetőségünk nyíljon személyes beszámolók elmondására, illetve az adott problémák megbeszélésére is. Ez a szeptemberi hónapban is így alakult. 

rovat: Egyéb

Kutatók éjszakája 2017 - Interaktív honfoglaló a cigányság és az érzékenyítés témakörében

A Wlislocki henrik Szakkollégium 2001 óta működik. Célja, hogy a szakkollégiumba gyűjtse a PTE-re érkező cigány/roma és/vagy hátrányos helyzetű hallgatókat, illetve a romológia iránt érdeklődőket. Megvalósuló programjainak célja, hogy a szakkollégistákat támogassa egyetemi tanulmányaik elvégézéseben, magasabb szakmai, tudományos ismeretek elsajátításában és hogy a társadalmi szerepvállalás iránt elkötelezett közösséget hozzon létre.

Interaktív honfoglaló a cigányság és az érzékenyítés témakörében. A csapatok játékos keretek között elmélyülhetnek az adott témában, nyíltan beszélgethetnek róla. A játék végén lehetőségük van a Wlislocki Henrik Szakkollégium hallgatóival is további ismeretek szerezni.

rovat: Egyéb

Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat tanévnyitó konferencia - ahogy mi láttuk

A cikk szerzői: Kismarci Heni és Kristály Christopher.

 

Idén újra megrendezésre került a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat (KRSZH) tanévnyitó konferenciája, melyen a Wlislocki Henrik Szakkollégium számára is biztosítottak négy fő számára helyet. Így a konferencián részt tudtunk venni. Név szerint: Horváth Rajmund, Kismarci Henrietta, Kristály Christopher és Trendl Fanni. 

rovat: Egyéb

Új év, új élmények

A cikk szerzője: Kalányos Péter.

Immár sokadik alkalommal ad helyszínt a Gandhi Gimnázium a Wlislocki Henrik Szakkollégium által megrendezett projekt hétvégének. Idén szeptemberben, 31 ösztöndíjas és 1 vendéghallgató vett részt az eseményen.

rovat: Egyéb

A Jubileum 650 PTE Nap margójára

A cikk szerzője: Kismarci Henrietta. 

Szeptember 2-án az egyetemalapítás alkalmából rendezett nyilvános rendezvényen az egész napos programokon sokan vettek részt, hogy az PTE felhívására együtt ünnepeljék meg a 650 évvel ezelőtt alapított első magyar egyetem születését. A Pécsi Tudományegyetem 2017. szeptember 2.-án egy mindenki számára nyitott rendezvényt tartott, ahol a Wlislocki Henrik Szakkollégium is részt vehetett, kapcsolatot teremthetett az érdeklődőkkel, kicsikkel és nagyokkal egyaránt.

rovat: Egyéb

Diversity Festival 2017 - Celebrating pluralism - szakkollégistánk beszámolója

A cikk szerzője: Rigó Bálint.

A Diversity Festival egy már több éves múltra visszatekintő rendezvény a YEN (Youth of European Nationalities YEN / JEV) szervezésében. Az idei évben lehetőségem nyílt részt venni a fesztiválon a Piren Amenca önkénteseként.

rovat: Egyéb

Ördögkatlan fesztivál - 2017

A cikk szerzője: Schaffer János.

A Wlislocki Henrik Szakkollégium idén nyáron is képviseltette magát az Ördögkatlan fesztiválon. Augusztus elején 10. alkalommal került megrendezésre a fesztivál színházzal, zenével, képzőművészettel, családi programokkal. A szakkollégium számos érzékenyítő játékkal készült, valamint olyan beszélgetéseket generált, amely alatt a látogatók az identitásukra, vagy az előítéletükre tudtak reflektálni. A többnapos fesztiválon lehetőség nyílt arra is, hogy a látogató elmélyítse a cigányságról alkotott képét. 

rovat: Egyéb

Bánkitó Fesztivál: a WHSz kivonult!

A cikk szerzője: Rigó Bálint.

A Bánkitó Fesztivál nem csak egy zenei fesztivál, hanem civil és kulturális fesztivál is, ami minden évben egy-egy fontos társadalmi probléma köré szerveződik. Az idei évben ez a korrupció volt. A téma jóvoltából számos a korrupcióval kapcsolatos workshop, társas és civil szervezet vagy csoport képviseltette magát, valamint számos színházi darab is született a témával kapcsolatban, melyek bemutatásra kerültek a helyszínen.

rovat: Egyéb

Beszámoló a 2017-es EFOTT-ról egy szakkolis szemével

A cikk szerzői: Trendl Fanni és Kátai Dalma.

A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégium 2017-ben pályázott az EFOTT Fesztivál Civil Térben való megjelenésére. A pályázatot megnyertük és így részt vehetett három lelkes diákunk a fesztiválon. Az alábbiakban Kátai Dalma szubjektív beszámolóját olvashatjátok.

rovat: Egyéb

Felvételi felhívás - 2017. július

A PTE Wlislocki Henrik Szakkollégiuma

kétféle felvételi eljárást bonyolít le 2017 augusztusában.

Jelen Felhívás első része az általános tagfelvételre vonatkozik.

A második Felhívás a jelenlegi szakkollégiumi tagság,

illetve a most jelentkező tagok számára hirdet meg Ösztöndíj Programot.

Bármely PTE hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy jelentkezhet 

a szakkollégiumi tagságra,

 illetve ezen túl – a továbbiakban megjelölt kritériumok teljesülése mellett – az

Ösztöndíj Programra is. 

Felvételi felhívás

rovat: Egyéb

Látogatás a POSZT-on

A cikk szerzője: Pápai Boglárka.

rovat: Egyéb

Összetartás - élménybeszámoló

A cikk szerzője: Végh Zoltán.

rovat: Egyéb

Újabb nemzetközi konferencián szerepeltünk

A cikk szerzői: Serdült Sára, Trendl Fanni.

Serdült Sára a PTE BTK NTI Pszichológia Intézetének oktatója, a TESZ-WHSz projekt megvalósítója nemrég Rómában, Olaszországban járt egy nemzetközi konferencián. Az alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják. „2017 május végén részt vettem a 15. béke pszichológiai szimpóziumon Rómában, melynek célja, olyan elméletek és gyakorlatok bemutatása és elterjesztése, melyek hozzájárulnak a gyermekek és családok mentális és fizikai jóllétéhez.

rovat: Egyéb

Sikeres a virtuális portfólió!

A cikk szerzője: Pálmai Dóra.

Több hónapos tapasztalat és kipróbálás után elmondhatjuk, hogy a "TESZ-WHSZ" Tevékeny közösség, Egyéni gondoskodás, Személyes tudomány a Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumában című projekt keretében kialakított virtuális tér hatékonyan támogatja a hallgatók mindennapi munkáját a szakkollégium keretei között. A virtuális portfóliónak köszönhetően a szakkollégisták bárhonnan hozzáférnek dokumentumaikhoz az interneten keresztül, és a havi beszámolók töltésére is több lehetőségük van.

rovat: Egyéb

Önkénteskedés a Gandhi Gimnáziumban – ahogy én látom

A cikk szerzője: Horváth Rajmund Zsolt.

Horváth Rajmund Zsolt vagyok, másodéves gépészmérnök hallgató. A Gandhi Gimnáziumban önkénteskedem, mint matematika korrepetítor. 

Hogy hogyan jutottam el az önkénteskedésig és miért csinálom? Ha tovább olvasod ezt az írást, akkor megtudhatod.

rovat: Egyéb

ADNI JÓ, KAPNI JÓ! - adománygyűjtés a tiszabői általános iskolásoknak

A Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiumának hallgatói adományokat gyűjtenek a tiszabői általános iskolás diákoknak. Tiszabőt az egyik legszegényebb településként tartják számon, ahova a szakkollégisták és más hozzájuk csatlakozók egy júniusi hétvégén utaznak. A Tiszabőn töltött időre sokféle programmal készülnek a szakkollégisták, hogy az összes gyerek arcára mosolyt varázsolhassanak és szebbé tegyék számukra ezt a pár napot.

rovat: Egyéb

Szeretni még!

A Müller Péter Sziámi és zenekara által megirdetett pályázat egyik fődíját nyerte a Szakkollégium!

rovat: Egyéb

Jó volna szeretni még, avagy egy péntek esti kirándulás története

A cikk szerzője: Kátai Dalma.

Idén tavasszal az egyik Összetartás alkalmával úgy döntöttünk, hogy benevezünk a Müller Péter Sziámi and Friends zenekar által meghirdetett „Jó volna szeretni még” című pályázatra. A feladat az volt, hogy készítsünk a pályázat nevével azonos dalból egy feldolgozást, ami megmutatja, hogy számunkra mit is jelent maga a dal és az érzés.  Végül úgy döntöttem, szeretnék én is csatlakozni, annak ellenére, hogy nem tudok énekelni és az évek alatt hangszeren is elfelejtetten játszani.

rovat: Egyéb

Origo – együtt szurkoltunk Pápai Jocinak

A cikk szerzője: Horváth Rajmund.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon szeretett hazánkat egy cigány származású tehetséges énekes képviselte, név szerint Pápai Joci. Díszes húszármentét viselt átszőtt fémszálakkal, ami igen figyelemfelkeltő volt. Azonban nem csak a ruha tette egyedülállóvá az énekest a versenyzők soraiban, hanem az előadásmódja is. Új színt vitt a dalfesztiválba. Amit Joci csinált a színpadon az már önmagában nyertessé tette őt, legalábbis a Wlislocki Henrik Szakkollégium tagjainak szemében biztosan.

rovat: Egyéb

Oldalak

You shall not pass!