Pécsi Tudományegyetem

Wlislocki Henrik Szakkollégium

 

 

Portugál kalandok - napsütéses konferencia - Télből a nyárba a WHSz-szel

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A cikk szerzője: Trendl Fanni

A Pécsi Tudományegyetem Wlislocki Henrik Szakkollégiuma (WHSz) 2017. november 27-28-án az Opening up to an ERA of Social Innovation című konferencián vett részt a Portugál Miniszterelnökség és a Calouste Gulbenkian Alapítvány meghívására. A lehetőséget ezúton is szeretnénk megköszönni a szervezőknek. A konferencián a WHSz-t 13-an képviseltük. A konferencia programja alapvetően magas szintű Európai Uniós szociálpolitikai témákhoz kötődtek és körülbelül 1500 érdeklődőt láttak vendégül.

 

A helyszínen egy nagyobb teremben kaptak helyet és lehetőséget a bemutatkozásra azok a szervezetek, melyeket az egyes nemzeti ügynökségeken (Magyarország esetében az ESZA) keresztül az Európa Bizottság Foglalkoztatásért, szociális ügyekért, készségekért és munkaerő-piaci mobilitásért felelős biztosa javaslatára választottak ki. A konferencia helyszínén 26 szervezet számára biztosítottak lehetőséget a bemutatkozásra. Az erre az alkalomra készített videónkat itt tekinthetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=T3N-EUS2x4E

 

Ez az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy szélesebb körben is megismertethessük a WHSz-t nemzetközi berkekben. Döntéshozókkal is sikerült beszélgetnünk, többek között Marianne Thyssen biztossal tudtunk hosszabban szót váltani a Szakkollégiumunk működéséről. A két nap alatt rengeteg emberrel és szervezettel ismerkedhettünk meg illetve az Európai Unióban fókuszban lévő társadalompolitikai trendekről is tájékozódtunk.

 

 

 

A hét hátralévő részében a portugáliai magyar nagykövetségen is vendégeskedtünk, ahol az eredetileg pécsi származású Breuer Klára nagykövet asszony fogadta a WHSz csapatát. A gyönyörű követségi épületben megismerkedhettünk a követség missziójával és tevékenységeivel.

 

Csütörtökön két portugál civil szervezethez látogattunk el. Délelőtt a Loures Arte Pública

 nevű Loures körzetben tevékenykedő egyesületnél jártunk. A kimerítő gyaloglás után (Lisszabonból másfél órányi séta után érkeztünk el a szervezet székhelyéről) a körzet szociális ügyekért felelős elöljárója fogadott minket, aki bemutatta a szervezet eddigi tevékenységeit, eredményeit és a jövőre vonatkozó céljaikat. A hivatalosabb rész után a szervezet egyik önkéntese, aki a szegregátumban él, körbevitt minket a negyedben és végigkalauzolt minket a házak között, melyek falaira hatalmas festményeket készítettek itt élő illetve máshonnan származó street art művészek. Monumentális és mély hatást keltő műveket láthattunk, melyek célja, hogy idevonzák a máshol lakókat és hirdessék: itt is ugyanolyan emberek élnek! A projekt hivatalos elnevezése: Quinta do Mocho project. Bővebben itt tájékozódhatnak róla: http://www.cm-loures.pt/Media/Microsite/Artepublicaloures/index.html

 

Csütörtök este portugáliai cigány fiatalokkal találkoztunk, akik hasonló élethelyzetben, hasonló célokkal működtetik szervezetüket az Iniciativa Cigana-t, mint a WHSz. A szervezet egyik célja, hogy cigány egyetemistákat támogasson tanulmányaik elvégzésében és diplomájuk megszerzésében. Hosszan beszélgettünk a portugál és a magyarországi cigányságról illetve a lehetséges együttműködési lehetőségekről WHSz és az Iniciativa Cigana között.

 

Természetesen az öt napba város- és óceánpart nézés is belefért, így rengeteg lisszaboni nevezetességet és gyönyörű helyeket láthattunk közösen.

 

 

Az utazás alapvetően a WHSz első igazi nemzetközi szakpolitikai rendezvényen való képviseletét jelentette számunkra, melynek során tartalmas élményekkel lettünk gazdagabbak.  

rovat: 
You shall not pass!