Pécsi Tudományegyetem

Wlislocki Henrik Szakkollégium

 

 

Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat tanévnyitó konferencia - ahogy mi láttuk

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A cikk szerzői: Kismarci Heni és Kristály Christopher.

 

Idén újra megrendezésre került a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózat (KRSZH) tanévnyitó konferenciája, melyen a Wlislocki Henrik Szakkollégium számára is biztosítottak négy fő számára helyet. Így a konferencián részt tudtunk venni. Név szerint: Horváth Rajmund, Kismarci Henrietta, Kristály Christopher és Trendl Fanni. 

A konferencia programja szeptember 15. és 17. közt zajlott. A konferencia számtalan programja közül néhányat szeretnék mindenképp megemlíteni, hisz nagyon elnyerték tetszésemet. Megérkezésünk után egy csapatversenybe csöppentünk. A csapatok vegyesen kerültek összeállításra, így más szakkollégiumok diákjait is megismerhettük. A vetélkedő során Miskolctapolca különböző részein kellett játékos feladatokat megoldanunk, így ezt a gyönyörű városrészt is jobban megismerhettük. Ez a csapatverseny amellett, hogy megismertette velem Miskolctapolcát, számtalan élménnyel és új ismerőssel gazdagított. A konferencia valódi mondanivalóját mégis a meghívott vendégek: a humánerőforrás miniszter, püspökök, államtitkárok beszédeiből ismerhettük meg. Lelkesítő beszédet mondott többek között Dr. Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, akitől megtudhattuk milyen kötelezettségekkel és feladatokkal kell, kellene szembenéznünk nekünk, mint fiatal „roma értelmiségiek”. Ezután közvetlenül Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tartott beszédet, melyet a sokak kedvence a „Kérdezd a Minisztert” programrész következett. A szakkollégiumi hálózat keresztényi mivolta számtalan helyen hangsúlyt kapott a programban. Többek között például a felújított Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium felújított épületének megáldása során. A konferencia során bemutatásra kerültek a szakkollégiumok által készített „Üzenet a Jövőbe” címet viselő kisvideók, melyek személyes kedvenceimmé váltak. A szakmai programok mellett az esték jó hangulatáért péntek este Radics Gigi és zenekara illetve szombaton a Lashe Shave zenekar gondoskodott. Az utóbbi estén, ha én nem is, de az ügyesebbek elleshettek néhány tradicionális cigány tánclépést az igazi profiktól. 

Ezúton is szeretném megköszönni a szervezőknek a meghívást a WHSz nevében az élményekben gazdag és jól megszervezett konferenciát. 

 

rovat: 
You shall not pass!